2015. március 31., kedd

A gránátalmalé és a C-vitamin

A gránátalma egy egzotikus gyümölcs, amelyet már olyan régi irodalmi forrásokban is megemlítenek, mint a Biblia. Ugyanakkor azt is tisztázni kell, hogy a gránátalma levét ma már szélesebb körben fogyasztják, mint magát a gyümölcsöt. A gránátalma leve elhanyagolható mennyiségű C-vitamint tartalmaz, egy csészében ugyanis mindössze 0,2 mg található, ami még a napi ajánlott mennyiség 1%-át sem éri el. Ugyanakkor a gránátalmában magában ennél több a C-vitamin, sőt a gránátalma leve más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az általános egészségi állapotra.


B-vitaminok

A gránátalma leve több B-vitamint is tartalmaz, legnagyobb koncentrációban a folsav található meg benne. A B9-vitamin (vagyis a folsav) fontos szerepet játszik a létfontosságú testi funkciók biztosításában, mint például a DNS gyártásában és karbantartásában, illetve az új vérsejtek termelésében. Az egésségügyi szakértők kimondják, hogy a folsav különösen fontos a szervezetben a sejtek gyors növekedésének biztosításában, így a terhesség alatt elengedhetetlen a pótlása, illetve a csecsemőknél és a korai gyermekkorban is jánlott a folsav magas dózisú bevitele. Egy csésze gránátalmalében 59,8 mikrogramm folsav található, ami 15%-a a napi ajánlott bevitelnek. A gránátalma lében szereplő más B-vitaminok a pantoténsav, a B6-vitamin, a niacin, a riboflavin és a tiamin. Minden B-vitamin fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek termelésében, illetve az energia-anyagcsere biztosításában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése