A gránátalma vadul népszerű lett a 2000-res évek közepére. Nagy számban kezdett felbukkanni az élelmiszerboltokban, illetve a gránátalma leve és a belőle készült szirupok is széles körben elérhetővé váltak. A gyümölcs népszerűsége elsősorban tápanyagtartalmának köszönhető.
A gránátalma egy jó rostforrás, magas kálium- és C-vitamintartalma miatt sok ember számára igen kedvelt gyümölcs. Ezenfelül a gránátalma teli van antioxidánssal is, amelyekről ismert, hogy igen hasznosak a szívbetegségek megelőzésében, illetve a rák leküzdésében is. Bár a gránátalma nem növekszik minden éghajlaton, a gránátalma fák szépek lehetnek a saját háztáji kertünkben is. Ha bizonyos igényeit kielégítjük, akkor saját egészségünk ellátására elegendő gyümölcsöt fog termelni már egyetlen fa is.
Klíma
A gránátalma fák a trópusi vagy meleg, illetve mérsékelt éghajlaton növekednek a legjobban. A gránátalma fáink akkor lesznek a leginkább szépek, ha forró és száraz nyarakat, illetve hideg teleket kell átvészelniük, írja az University of Florida IFAS Extension. Ezek a fák sokkal érzékenyebbek a hideg időjárásra, mint a melegre. Fagytűrési képessége a fajtól függően változik, de általában a 10-18 fokot még jól tűri, viszpont az ez alatti tartományban már sérülhet.
Fény
A gránátalma sok napfényt igényel ahhoz, hogy megfelelően termelhesse gyümölcseit. Ezeket a fákat a legnaposabb és legmelegebb helyre kell ültetni, amennyire ez csak lehetséget, tanácsolják a Californian Rare Fruit Growers. Megfelelő éghajlaton a gránátalma megtűri a részleges árnyékot, de minél naposabbak a feltételek, annál jobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése