2015. június 30., kedd

Török húsgolyók gránátalma szósszal

Ez az étel egy tradicionális török fogás, amit piláffal vagy quinoával, lapos kenyérrel, humusszal, olajbogyóval, joghurttal vagy uborkával is lehet tálalni.


Hozzávalók

350 gramm darált bárányhús

350 gramm extra sovány darált pulykahús

2 szelet teljes kiőrlésű kenyér

1/4 csésze zsírmentes görög joghurt

1 tojás

1/2 csésze vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál friss oregánó

2 evőkanál friss menta

1/2 csésze koriander

1/2 teáskanál cayenne bors

2 teáskanál őrölt kömény

1/2 teáskanál őrölt fahéj

3 evőkanál citromlé, frissen facsart

1,5 teáskanál só

1 teáskanál őrölt fekete bors

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 közepes fehér hagyma

1 ek fokhagyma

2 csésze konzerv egész paradicsom

1 evőkanál gránátalma szirup

1/2 csésze zöldhagyma


Utasítások

-A két kenyeret addig daráljuk, amíg finom zsemlemorzsát kapunk. Ebből fél csészére lesz szükségünk.

-A hagymákat és a fokhagymát aprítsunk fel. Járjunk el így az oregano levelekkel, a mentával és a korianderrel is.

-Keverjük össze a kenyeret és a tojást egy kis tálban, illetve egy nagy tálban a hagyma egy részét, a húsokat és a fűszereket. Keverjük addig az összetevőket, amíg egy homogén masszát kapunk. Ezután a befűszerezett húshoz hozzáadjuk a tojást és a kenyeret, majd alaposan keverjük össze újra az egész masszát. Dió méretű golyókat szaggassunk a tészátból, majd egy felvehített, olívaolajos serpenyőben süssük át őket. Barnítsuk meg mindkét oldalát, majd tegyük egy tálra.

-Egy másik serpenyőbe hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a maradék hagymát, majd dinszteljük meg azokat. Ezután kerüljön bele a paradicsomlé, a citromlé, a gránátalma melasz, a cukor, a szegfűbors, majd az egészet alaposan forraljuk össze. Forrás után tegyük a szószba a húsgombócokat és főzzük meg őket alacsony lángon 10-15 perc alatt. Rizzsel tálaljuk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése