Az ösztrogén egy női nemi hormon, ami számos fejlődési és egyéb funkciókért felelős a szervezetben. A menstruációs idején a progeszteronnal kerül egyensúlyba. Azonban az University of Maryland Orvosi Központ megállapítja, hogy bizonyos feltételek esetén, például a menopauza során, a szabálytalan ciklus esetében, az endometriózisnál és a policisztás ovárium betegségnél az ösztrogén szintje megnövekedhet, így nem kívánatos hatásokat okozhat. A felesleges ösztrogén hangulati változásokat, súlygyarapodást, fejfájást és egyéb fájdalmakat, az emlő érzékenységét, sőt emlő- és méhrákot is okozhat. Ugyanakkor bizonyos gyümölcsök, mint például a gránátalma, képesek az ösztrogén szintjét visszaállítani a természetes egyensúlyba.
A füge
A füge több egészségügyi ellátásra is alkalmas, mondja a Medical Daily. Ezek a magokkal töltött gyümölcsök teli vannak rosttal, amelyek segítenek csökkenteni a testsúlyt, illetve a felesleges zsírt a szervezetben, amelyek a hormonokat tárolják. A kutatók vizsgálatok során kiderítették, hogy a füge csökkenti a zsír mennyiségét és kiegyensúlyozza az ösztrogénszintet. Ezenfelül tompítja a magas ösztrogénszint hatásait a posztmenopauzába lépett nőknél, illetve megvédi őket a mellrák kialakulásától.
Citrusfélék
A citrusfélék, beleértve a narancsot, a citromot, a grapefruitot és a mandarint, gazdagok C-vitaminban és más tápanyagokban. A kutatók úgy látják, hogy ezek a gyümölcsök, a gránátalmához hasonlóan, segítenek gátolni az ösztrogén termelődését, illetve annak szintjét a szervezetben, így segítenek ellensúlyozni a hormonszintet is. Ezért a hatásért valószínűsíthetően a citrusfélék magas antioxidánstartalma felelős.
A füge
A füge több egészségügyi ellátásra is alkalmas, mondja a Medical Daily. Ezek a magokkal töltött gyümölcsök teli vannak rosttal, amelyek segítenek csökkenteni a testsúlyt, illetve a felesleges zsírt a szervezetben, amelyek a hormonokat tárolják. A kutatók vizsgálatok során kiderítették, hogy a füge csökkenti a zsír mennyiségét és kiegyensúlyozza az ösztrogénszintet. Ezenfelül tompítja a magas ösztrogénszint hatásait a posztmenopauzába lépett nőknél, illetve megvédi őket a mellrák kialakulásától.
Citrusfélék
A citrusfélék, beleértve a narancsot, a citromot, a grapefruitot és a mandarint, gazdagok C-vitaminban és más tápanyagokban. A kutatók úgy látják, hogy ezek a gyümölcsök, a gránátalmához hasonlóan, segítenek gátolni az ösztrogén termelődését, illetve annak szintjét a szervezetben, így segítenek ellensúlyozni a hormonszintet is. Ezért a hatásért valószínűsíthetően a citrusfélék magas antioxidánstartalma felelős.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése