2013. július 2., kedd

Polifenolok a gránátalmában

A polifenolok erős antioxidánsok, amik megtalálhatóak a gyümölcsökben és a zöldségekben. A polifenolok egészségügyi előnyeit már széles körben vizsgálták. A polifenolok segítenek a sejtkárosodás megelőzésében és a szabad gyökök semlegesítésében. A szabad gyökök rendkívül aktív molekulák, amik a sejtek szintén okoznak szöveti károsodást, aminek eredménye az öregedés, a rák megjelenése és más betegségek kialakulása.


A gránátalma polifenoljai

A gránátalma egy gazdag polifenol forrás. A gránátalmában a polifenolok legismertebb formái a hidrolizálható tanninok találhatóak meg nagy mennyiségben. A kutatók úgy érvelnek, hogy a tanninok felelősek a gránátalma egészségügyi előnyeiért. A gránátalma levében háromszor annyi antioxidáns található meg, mint a vörösborban vagy a zöld teában. A gránátalma polifenoljai kiválóan alkalmasak az artériás plakk mennyiségének csökkentésében, a vérnyomás normalizásában és a porc romlásának megelőzésében. Etenkívül a gárnátalma polifenoljai hatékonyan a prosztatarák esetében, mivel megakadályozza a rákos sejtek terjedését és szaporodását.


A gránátalma magjai

A gránátalma előnyei nem csak a gyümölcslében lelhetőek fel. A magok fogyasztása is igen hatékony lehet, mivel ezekben is rengeteg az antioxidáns. A legtöbb rost és antioxidáns a gránátalma magjaiból és nem a gyümölcshúsból érkezik, így érdemes a gyümölcsöt frissen vagy kivonatok formájában fogyasztani, lé helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése