2014. október 15., szerda

Ehetőek a gránátalma magjai?

A gránátalma magji meglehetősen kemények, így felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon ehetőek-e. És mi a helyzet a membránnal és a gránátalma héjával?

Először is fontos tisztázni, hogy ha nincs türelmünk, akkor a gránátalmát nem nekünk tlálták ki, ugyanis az előkészítéssel igen sokat kell vacakolni, sok energiát vehet igénybe, mire kinyerjük a magokat és a gyümölcshúst.

Minden gránátalma több száz magból áll össze, mindegyik körül egy zsák található, amelyekben édes-fanyar lé van. A magok úgy tömörülnek így egymás mellé, mint egy méhsejt. A rétegek tehát, amelyek elválasztják egymástól a magokat, papírvékonyak. Ezek körül húzódik az a fehér membrán, ami ehető ugyan, viszont meglehetősen keserű. Éppen ezért a belső és külső membránt, a fehér héjat és a legkülső pirosat az emberek általában nem fogyasztják. Viszont mivel ezeknek a részeknek magas a csersavtartalma, ezért ezek a héjak nagyon hasznosak a bőrápolásban.

Sokan megeszik a gyümölcsöket a magokkal együtt, azokat szétrágják, így már könnyebb őket lenyelni. A magok kiváló rostanyagnak számítanak, igen hatékonyan segít megtisztítani a szervezetet. Indiában a magokat megszárítják és porrá zúzzák, és ezekből húsételeket készítenek.

Mások nem szeretik a magokat, ők ki szokták ezeket köpködni vagy eleve csak 100%-os gránátalma levet vásárolnak, amiben nincsenek magok. Ez is megoldás, de fontos tisztában lenni azzal, hogy így a gránátalma legértékesebb részeiről mondunk le.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gyorsan ki lehet szedni a magokat, ha az alsó és a felső karimáját le vágjuk majd kereszt metszeteket vágunk ! A magokat ki piszkáljuk és bot mixerbe teszem külön le szűröm a levet! A fen maradt apró magok is fogyasztható kis mézzel és pár csepp citromlével : könnyen rágható! Két darab alma el készítése alig fél óra és nyerünk belőle 3-dl levet és kb- 2-3dkg magot! Nagyon egészséges és még meg fizethető áron lehet vásárolni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hasznos volt a Katalin tanácsa a mag elfogyasztására.

      Törlés
    2. Koszonom a felvilagositast.

      Törlés
  2. A tanácsok és a video hasznos volt,én arra voltam kivancsi,hogy a magot megehetem-e ? a Katalin hozzászólása nagyon jó igy finomabb a mag.

    VálaszTörlés
  3. A hélyából egyes weboldalak írásai szerint bélflórabetegségeket gyógyító tea főzhető. Én ma kipróbálom és ha beválik, ide megírom. Kb. egy hétig kell inni,mire hat, így mához egy hétre visszatérek, ha tehetem.

    VálaszTörlés