2014. április 16., szerda

A legfontosabb információk a gránátalmáról 1.

A gránátalma az egyik legszélesebb körben termesztett gyümölcs, ami a világon Perzsiából terjedt el. A rómaiak nevezték elsőként gránátalmának, ami latinul szó szerint azt jelenti, hogy magos alma, és ők már az egész római Birodalom területén termesztették ezt a fát. Spanyolországban olyan fontos volt a gránátalma, hogy Granada városát róla evezeték el. A gyümölcs kelet felé is számos történettel rendelkezik: Indiában például a gyümölcslevet egészségügyi elixírnek tartották, amivel nagyon sokféle problémát tudtak kezelni. A modern kutatók antioxidáns tulajdonságait emelik ki.

A gránátalma gyümöcsök szimbolikus története éppen olyan gazdag, mint a földrajzi történelem. A sűrű magok miatt a gránátalmát a termékenység szimbólumának tartották, míg a hosszú életű fákat az újjászületéshez és a megújuláshoz társították. A gránátalmára az ókorban drágakőként tekintettek, magjai miatt. A gránátalma a költészet és az allegorikus mesék tárgyát is képezték a görög mitológiában, az Exodus könyvben. A festmények és freskók is legendás hősöket ábrázolnak gránátalmát fogyasztva.

A fent felsorolt néhány példából is jól látszik, hogy a gránátalmára egészségügyileg és szimbolikusan is fontos gyümölcsként tekintettek és már jóval Krisztus születése előtt felismerték gyógyító tulajdonságait, amit előszerettel ki is használtak. A rómaiaknak köszönhetően az egész világ igen korán megismerte a gránátalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése