2015. június 30., kedd

Akkor miért is egészséges a gránátalma?

A gránátalma vadul népszerűvé vált az olyan emberek körében, akik szeretnének javítani az egészségi állapotukon. Ez a gyümölcs egy ékszer, ami fontos szereplője volt a görög mitológiának is, elég csak Hádész és Perszephoné történetére gondolni. Ezenfelül a gránátalmát az Ószövetségben is számos alkalommal megemlítették. Néhány teológus úgy véli, hogy a gránátalma volt az Édenkertben is, amelyről Éva szakított. A gránátalma azonban nemcsak színes történelmi háttérrel büszkélkedhet, hiszen a gyümölcs számos egészségügyi előnyt is kínál.


Előnyök

A Loma Linda Egyetemen végzett vizsgáltból kiderült, hogy a gránátalma képes enyhíteni az Alzheimer-kór-szerű tüneteket is. Egy hat hónapos idpszak alatt a kutatók egereken kísérleteztek, akiknek a fele vizet ivott, a másik fele pedig gránátalma levet. A gránátalma levet fogyasztó csoportnál 50%-kal kevesebb volt a plakk az agyi erekben, ami egyébként egy fontos jellemzője az Alzheimer-kórnak. Ezek az egerek gyorsabban úsztak, hatékonyabban navigáltak és tájékozódtak, mint vizet fogyasztó társaik.


Hatások

A gránátalma nemcsak az agyban képes megakadályozni, hogy az egészségtelen lepedék mennyisége csökkenjen, hanem ez a gyümölcs a dentális plakk mennyiségét is visszafogja. Ez a gyümölcs segít csökkenteni az artériákban felhalmozódott plakkot is, aminek köszönhetően fokozódik a véráramlás, így a gránátalma hatékony fegyvere lehet a szívinfarktusnak, a szívbetegségeknek és a stroke-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése