2015. június 30., kedd

Bor gránátalmából?

A bor egy alkoholtartalmú ital, ami erjesztett gyümölcsléből készül. Áltlaában a szőlőt használják az elkészítéséhez, mivel a szőlő természetes kémiai összetétele lehetővé teszi, hogy cukor, savak, enzimek vagy más alapanyagok hozzáadása nélkül fermentálhassuk. A szőlőben található cukor alakul át alkohollá. A különböző szőlőfajtákból pedig változatos borokat lehet készíteni. Azonban manapság másfajta gyümölcsökből is előállítanak borokat, többek között például a gránátalmából is készülhet ilyen alkoholos ital.



Mi az a gránátalma?

A gránátalma vagy Punica granatum egy gyümölcstermő cserje vagy kis fa, amely körülbelül 5-8 méteres magasságokig képes felemelkedni. A gránátalma virágai vörösek, átmérőjük általában 3 centiméteres és virágonként körübelül 4-5 szirommal találkozunk. A gyümölcs egy ehető, bogyós termés, mérete a citrom és a grapefruit között van valahol félúton, tehát körülbelül 5-12 centiméter átmérőjű. A gyümölcs egy lekerekített hatszögletű gömb, amiben egy vastag, bőrszerű vörös héj mögött bújnak meg a magok. A gránátalma magjainak pontos száma a gyümölcstől függően változhat 200 és 1400 között.

A gránátalmát számos kulináris célra felhasználják, illetve borokat is készítenek belőle. Sokan azért szeretik a gránátalma bort, mert annak jó íze van, azonban amikor az emberek számára világossá válik, hogy a gránátalmának számos egészségügyi előnye van a benne található antioxidánsoknak köszönhetően, akkor még szívesebben fogyasztanak ebből az alkoholos nedűből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése