2016. január 11., hétfő

Milyen juttatásokat ad a gránátalma?

A gránátalma fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, öregedésgátló tulajdonságait például sok kultúrában ismerik és kihasználják szerte a világban. Manapság a gránátalma levét, a gránátalma magját és a gránátalma alapú kiegészítőket is megtaláljuk piacon, sőt a gyümölcs szinte bármikor fellelhető a bioboltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerboltokban is.

De tényleg megéri némileg magasabb árat kifizetni ezekért a termékekért? És a gránátalma ténylegesen segít abban, hogy hosszabban és egészségesebben élhessünk?


Igazak azok az egészségügyi előnyök, amelyeket a gránátalmának tulajdonítanak?

Nos, nagyjából igen. A gránátalma gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, valamint más vitaminokat és ásványi anyagokat. Mindezen táplálkozási összetevők arra engednek következtetni, hogy a gránátalma képes erősíteni az immunrendszert, javítani a szív működését és még a rák elleni küzdelemben is megfelelően használható. Azonban nagyon fontos, hogy észrevegyük, hogy az egészségre vonatkozó állítások és az anti-aging tulajdonságok nem mindenki esetében állnak fenn. Ezek a megfogalmazások gyaran túl áltlaánosak, hiszen a gránátalma esetében azt mondják, hogy a gyümölcs segít a rák elleni küzdelemben, közben a kutatások egyelőre csak azt támasztották alá, hogy a gránátalma a prosztatarák kockázatát 20%-kal képes csökkenteni. Ennek az az oka, hogy a marketingesek rakják össze ezeket az állításokat. Így fordulhat elő az is, hogy mivel tudjuk, hogy a C-vitamin általában jót tesz az immunrendszer számára és mivel a gránátalmában sok a C-vitamin, így automatikusan összekötik ezt a két állítást, pedig tulajdonképpen a tudományos kutatások egyelőre még csak feltételezik, hogy a gránátalma ténylegesen erősíti az immunrendszert. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gránátalma ne lenne hasznos, csupán csak annyit kell tudni, hogy esetenként más magas C-vitamintartalmú élelmiszerek is elvégzik ezt a feladatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése