2013. március 14., csütörtök

A cseresznye és a gránátalma

A gyümölcsök természetes színűket az úgynevezett flavonoidoktól kapják. A piros gyümölcsökben, így a cseresznyében és a gránátalmában is az antocianin nevű flavonoidok találhatóak meg. Az élénk színű gyümölcsök nem a természet sokszínűségét hivatottak szolgálni, hanem ez náluk egy túlélési stratégia. Az állatok és madarak megtalálják ezeket a vonzó gyümölcsöket és szétszórják magjaikat, így biztosított a további fennmaradás. Viszont nem szabad kihagyni azt sem, hogy ezek a pigmentek igen erős antioxidánsok.

A cseresznye antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága
A Johns Hopkins Kórház tudósai arra jutottak, hogy a cseresznye antocianinjai erős antioxidáns tulajdonsággal bírnak és képesek csökkenteni a gyulladásokat és a fájdalmakat. Egy 2004-ben közzétett tanulmányuk szerint a cseresznye kivonatával a perifériás idegek kiváltotta duzzanatokat hatékonyan lehetett csökkenteni a patkányokon. Egy 2010-es tanulmány azt írja, hogy egy megerőltető és tartós tetmozgás előtt néhány nappal a cseresznyelé fogyasztásával csökkenthető az izomláz kialakulásának esélye. A cseresznye antioxidánsai segíthetnek az anyagcsere betegségek megelőzésében is, így rendszeres fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség is.

A gránátalma antioxidánsként
A gránátalma leve különböző tanninokat tartalmaz, amiről biznyított, hogy képes megfogni a szabad gyököket, így megelőzhető vele a kissejtes tüdőrák és a gégerákos sejteket is elpusztíthatja. Vagyis a gránátalmának antikarcinogén hatása van, így a rákmegelőzésben és a rák kezelésében fontos szerepe lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése