2013. március 1., péntek

Mire jó a gránátalma?

A gránátalma rubinvörös húsa frissítőleg hat ránk, aromája egyszerre kesernyés és édes. De nemcsak íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen a gránátalma teli van jótékony vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitotápanyagokkal és antioxidánsokkal és klinikai bizonyítékok támasztják alá, hogy véd a szívbetegségek és a rák bizonyos típusainak kialakulása ellen.
A gránátalma vagy Punica Granatum Iránban, Pakisztánban, Afganisztánban őshonos, de jelenleg az egész Földközi-tengeren, Dél-Európában és Kaliforniában is termesztik. Már három évezrede használják fel kulinális és gyógyászati célokra, a termékenység, az örök élet és az újjászületés szimbólumaként ismert több kultúrában is.
Fél csésze gránátalma 80 kalóriát, 18 gramm szénhidrátot, 12 gramm cukrot, 5 gramm rostot tartalmaz. Zsírmentes, alacsony a nátriumtartalma, nem tartalmaz koleszterint, viszont magas a káliumtartalma, ami elengedhetetlen az egészséges vérnyomáshoz. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően segít megelőzni számos betegséget, de vastartalma miatt fokozza a vörösvérsejtek termelődését is.
Sok antioxidánst is tartalmaz, tanninokat, antociánokat és ellagsavat, amik segítenek megelőzni az érelmeszesedést és a szívbetegségeket. A gránátalma gátolja az LDL koleszterin oxidációját a szervezetben, így megelőzhető vele az atherosclerosis is. Rendszeres fogyasztásával három hónap alatt csökkent a stressz által kiváltott ischaemia, javította a szívizom vérellátását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése