2015. november 2., hétfő

A gránátalma egy kelet-európai kedvenc

A gránátalmát sok helyen termesztik a kelet-európai régióban, különösen a balkáni országokban, például Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában. Emiatt igen népszerű a kelet-európai konyhában is, előételeket, leveleseket, salátákat, főételeket és desszerteket készítenek belőle.


Tipp: A gránátalma leve maradandó foltokat hagy, ezért is használták az ókori egyiptomi nők a szájuk megszínezésére, illetve nem véletlen, hogy festékanyagként is gyorsan népszerűvé vált. A magok kiszedése után, a gránátalma leve képes megfesteni a ruhánkat, illetve a kezünket is, ezért érdemes egy tál hideg vízben kimagozni és meghámozni, hogy ezt el tudjuk kerülni. Számo technika létezik a gránátalma tökéletes meghámozására, ezeket érdemes a neten megfigyelni, mielőtt hozzálátnánk a pucoláshoz.


A gránátalma levéről kimutatták a kutatások, hogy hatékonyan képes javítani a szív egészségét, véd a prosztatarákkal szemben, lassítja az ízületi gyulladás során fellépő porcveszteséget, segít a cukorbetegeknek és mivel magas az antioxidánstartalma, így védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól és a ráktól. Ezen egészségügyi ellátásoknak köszönhetően nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben Kelet-Európában is népszerű és divatos gyümölccsé vált a gránátalma. Szívesen fogyasztják nyersen és gyakran észítenek belőle leveseket, mártásokat, főételeket, salátákat és szószokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése